Eskişehir Ziraat Odası’nın hizmet binasının yenilenen birimleri düzenlenen törenle açıldı. Açılışa TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın yanı sıra, Devlet eski Bakanı İbrahim Yaşar Dedelek, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Cemalettin Sarar, Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Yakup Karaman, Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Müdürü Halil Polat, il, ilçe Ziraat Odası Başkanları ile çok sayıda üretici katıldı.
Düzenlenen törende konuşan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu tür açılışları yapmaktan son derece memnuniyet duyduğunu belirtti.Konuşmasında, küresel ısınmanın da etkisiyle tarımda yaşanan daralmanın ülkenin büyüme rakamlarını yüzde 1,5 aşağıya çektiğini belirten Bayraktar, “Sulama yatırımlarını bitirmediğimiz takdirde, tarım kuraklıktan bundan sonraki yıllarda da olumsuz etkilenecek” dedi.
Tarımın, büyümenin üçüncü çeyreğinde yüzde 9’un üzerinde küçüldüğünü yıllık bazda bakıldığında yüzde 5’in üzerinde bir küçülme olduğunu hatırlatan Bayraktar, yılın tamamının Mart’ta açıklanacak rakamlara göre değerlendirilebileceğini, ancak her koşulda tarımda küçülme görüldüğünü kaydetti. Bunun asıl nedeninin küresel ısınma olduğunu ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu; “Türkiye’de son yıllarda yağış ortalaması normal yağış miktarının altında. Hububat başta olmak üzere bazı meyvelerde üretim düşmesi meydana geldi. Yaptığımız tespitlere göre, küresel ısınmanın da etkisiyle tarımda yaşanan daralma, ülkenin büyüme rakamlarını yüzde 1,5 aşağıya çekti. Bununla ilgili olarak alınması gereken tedbirlerin başında suyun çok rasyonel ve akılcı kullanılmaması geliyor.
Türkiye’de kullanılan suyun yüzde 71’i tarımda kullanılıyor. Bundan sonra basınçlı sulama sistemlerine öncelik verilmesi lazım. Verilen teşvikleri yeterli ve olumlu buluyoruz, ancak bunların sürdürülebilmesi çok önemli. Damla sulama sistemine Türkiye’nin geçmesi gerekiyor. Türkiye’deki havzalarda suyun idare edilmesi gerekiyor. Bununla ilgili olarak da Su Konseyi’nin kurulması lazım. Türkiye’de sulama yatırımları çok önemli. Yaklaşık 3,5 milyon hektar araziyi sulayamıyoruz. Sulama yatırımlarını bitiremediğimiz takdirde, tarım, kuraklıktan bundan sonraki yıllarda da etkilenecek” dedi.
Bayraktar, sulama yatırımlarının acilen bitirilmesi için kaynak aktarılması gerektiğini ifade ederek, “Umarız bu tedbirler alınır. Türk çiftçisi bu dönemi sıkıntısız bir şekilde geçirir. Çok daha önemlisi dünyada şu anda gıda güvencesi çok önemli” dedi.
Bu yıl Türkiye’nin buğday ithal etmek zorunda kaldığını anımsatan Bayraktar, şöyle devam etti; “Dünya’da buğdayın küresel ısınma neticesinde Türkiye’den daha pahalı olduğunu görüyoruz. Yani bulamıyorsunuz, bulduğunuz da daha pahalı. Onun için tahıllarda, yağlı endüstri bitkilerinde, yağlı tohumlarda, meyve ve sebzelerde sürdürülebilir üretim noktasında olmalıyız. Türkiye kendi kendine yeten bir ülke olmak zorunda. Bununla ilgili tedbirleri almak zorundayız”
Çiftçinin elektrik, gübre ve mazot fiyatlarıyla ilgili çeşitli sıkıntılarının bulunduğuna da değinen Bayraktar, “Bu yıl bazı ürünlerde fiyatlar yükselmiş olmakla beraber verimlilik rakamları aşağıda olduğu için verimlilik kaybını telafi edemedi. Makası kapatamadı, bir de girdi maliyetleri yükseldiği için sürdürülebilir üretim noktasında, maliyetlerin yüksekliğini bir tehdit olarak algılıyoruz. Bu nedenle desteklerin artırılması gerekiyor” diye konuştu.
Türkiye için bu yıl gıda güvencesi konusunun çok önemli olduğunu anlatan Bayraktar, “2007’de yağmur tohumlarında açığımız devam etti. Bu yıl 17 milyon ton diye söylenen buğday üretimi, bana göre 16 milyonun altına düştü. Demek ki, hububat üretimini artırıcı tedbirleri almamız gerekiyor” dedi.